Què hauria passat si Leonor de Borbó hagués estat incapaç de llegir el seu primer discurs? I si tingués Trastorn Específic del Llenguatge (TEL)
El vídeo hauria donat la volta al món i el TEL deixaria de ser un trastorn desconegut per a estar en boca de tots.
Això és el que van pensar, ATELCA (Associació del Trastorn Específic del Llenguatge de Catalunya) per a la seva nova campanya. Van decidir suplantar digitalment la identitat de la princesa d’Astúries per llançar un important missatge a tota la societat i donar a conèixer el TEL.
A través d’un programa semblant al polèmic Deepfake que es va donar a conèixer amb un vídeo d’Obama, han aconseguit que sembli que és la mateixa Leonor la que diu el següent missatge parlant amb dificultats:
«Hoy tengo un mensaje muy importante que daros. He tenido que practicar este discurso muchas veces para daros a conocer un trastorno desconocido que sufrimos muchos niños»
Just al final del missatge, la imatge es desdoblega i descobrim que no és Leonor la que parla, és Lucía, una nena d’11 anys que sofreix TEL. És llavors quan descobrim que es tracta d’una suplantació d’identitat i ambdues alhora diuen:
«No soy Leonor. Soy Lucía, tengo 11 años y sufro Trastorno Específico del Lenguaje»
Afortunadament per a Leonor, no té TEL però sí que ho sofreixen un 7% dels nens i nenes com Lucía (2 de cada classe de 25). Impedeix que un nen/a, amb capacitats intel·lectuals normals, pugui aprendre o entendre el llenguatge. Si no es tracta a temps, el TEL pot afectar el seu desenvolupament i acompanyar-li tota la vida. Per això, és molt important donar-li visibilitat.
Ajuda’ns a difondre el TEL compartint el vídeo