Títol al final d’etapa per els alumnes amb adaptacions curriculars

La nova llei d’Educació permetrà que els alumnes amb adaptacions curriculars obtinguin el títol al final d’etapa

– Es compromet a avançar en la taxa d’educació inclusiva

La nueva ley de Educación permitirá que los alumnos con adaptaciones curriculares obtengan el título al final de etapa

La reforma de la llei d’Educació que el nou Govern vol impulsar «contempla la inclusió» de l’alumnat amb discapacitat com a «eix fonamental» en dos aspectes fonamentals, ja que d’una banda permetrà que els estudiants amb adaptacions curriculars degudes a necessitats educatives especials que hagin aprovat dites asignatures puguin obtenir el títol al final d’etapa i, per un altre, aposta per avançar en la taxa de matriculació en centres ordinaris.

Així ho va indicar la directora general d’Avaluació i Cooperació Territorial del Ministeri d’Educació, Consuelo Vélaz, en la inauguració de la primera Jornada d’orientació per a la inclusió educativa. La transició dels estudiants amb discapacitat a l’Educació Superior’, organitzada per la UNED, Fundació ONCE i l’Associació Espanyola d’Orientació i Psicopedagogia a Madrid

Segons Vélaz, l’Executiu anterior «va mantenir una estreta col·laboració» amb el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi), Fundació ONCE i altres associacions del sector pel projecte de reforma de la llei, que el recentment nomenat Govern de coalició s’ha compromès a aprovar en breu. «Voldríem haver-ho fet abans», va confessar, «però les circumstàncies no ens ho van permetre».

Vélaz es va referir en primer lloc a la possibilitat que els alumnes amb adaptacions curriculars degudes a la seva discapacitat o a altres necessitats educatives puguin obtenir el títol de final d’etapa, com el d’ESO o Batxillerat.

«Els estudiants i les seves famílies es creuen la inclusió i fan un esforç enorme per a aprovar les seves matèries», amb les adaptacions proposades pels seus professors i l’equip d’orientadors, va reflexionar. «El problema arriba quan una vegada superades es troben que no poden obtenir el títol» degut a aquestes adaptacions.

Això es modifica en la nova llei, va assegurar Vélaz, tal com demanden des de fa temps les associacions del sector

A més, el Govern es compromet avançar en les taxes d’educació inclusiva de tots els estudiants, i especialment de l’alumnat amb discapacitat, segons es recull en una disposició addicional de la nova llei.

Segons Vélaz, «Espanya va realitzar un gran esforç en els anys 80 per a avançar en l’educació inclusiva» i avui dia el 83% dels alumnes estan matriculats en centres ordinaris. No obstant això, va prosseguir, «hem vist que alguns països i també certes regions espanyoles han avançat cap a models inclusius molt més ambiciosos».

Aquesta llei es compromet a millorar en la incorporació d’aquest alumnat, per petit que sigui el percentatge, segons va explicar. «Tot això té molt a veure amb el treball dels orientadors i amb la personalització», va indicar Vélaz, convençuda que «amb els recursos necessaris i amb els informes i dictàmens ben adaptats, (tots) poden estudiar en centres ordinaris». «Sabem que la situació econòmica actual no és la més pròspera, però el nostre compromís per avançar és clar», va reiterar.

MÁS CAMBIOS

D’altra banda, Vélaz es va referir a la incorporació del Ministeri d’Educació al grup de treball d’atenció primerenca que existeix dins del Real Patronat sobre Discapacitat, «en l’entès que aquesta atenció primerenca no ha d’abordar-se només des d’una perspectiva mèdica i social, sinó també educativa».

«Acabem de fer un compromís pressupostari i programàtic entorn de l’increment de places d’educació infantil accessibles per a alumnat especialment vulnerable o en situació de pobresa», com els estudiants amb discapacitat, va insistir.

Al seu judici, això suposa la implicació d’altres ministeris, com els de Drets Socials, Repte Demogràfic o Treball, perquè «requereix mesures que van molt més allà de les escoles». Altres aspectes contemplats en la nova llei tenen a veure amb la reforma dels currículums des d’Infantil a Batxillerat, per a implantar el model DUA (Disseny Unificat d’Aprenentatge) al llarg de tot el sistema.

Finalment, va declarar que l’objectiu és «enfortir tot el sistema de formació del professorat», des del seu accés a la professió fins a la carrera docent o a l’avaluació del rendiment. «Si dissenyarem un currículum que implica un nou perfil d’alumne, necessitem professors i orientadors que siguin capaços de formar per competències», va concloure.

Font: https://www.servimedia.es/noticias/1214084